facebook round_1     like 1     google plus_logo_1     google plus_pages-logo_1     twitter round_logo_1     youtube logo_1     pinterest logo_1     rss logo_1

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#
loading...

НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

 

 

gish kniga_1 gish kniga_2

ШУМА

(Трагање по смислата)

 

... "Во туѓа шума појдов,

оган за својата да барам" ...

Јанко Нинов

Тоа полноќно делење на Часот

тоа моќно на гласот шевелење

Низ Оган и Штама

по Откосите

и Другиот Тој

што одвнатре плави

тагувајќи по косите

Сам

и Таа Сама

што Пат со Оган

низ Добрави прави

и несетно во Огнот те зема

и мигум чиниш

ја небило

ја нема

А Штама е што лекува

со тивок вев

сред нечии машки ветки

Во себе те вовлекува

 

е Жена

 

Празнина пошумена со

Зборови Ретки.

Сашо Гигов Гиш

роден 15.12.1968 година во Скопје

Стиховите се превземени од печатеното издание на стихозбирката "Другиот тој ти" во издание на НИП "Ѓурѓа"-Скопје во 1999 година.

Литературно творештво:

"Чинодејанија" (поезија, 1989) 
"Ритуал и пепел" (поезија, 1992) 
"Птица и ишарет" (поезија, 1993) 
"Сенка низ прстен" (поезија, 1994) 
"Душата на градот" (поезија, 1994) 
"Проѕирно црно" (поезија, 1997) 
"Другиот тој ти" (поезија, 1999) 
"Кругот" (поезија, 2000) 
"Метахемија" (поезија, 2004) 
"Разголената црнина" (поезија, 2007) 
"Конзоламентум" (поезија, 2008) 


Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Корисно - Македонска бесмртност

Поврзани статии

Број на посети:970Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
citat-jane-sandanski-1Ние треба да го будиме сознанието кај македонските маси дека тие се самостоен народ, дека имаат право на...
Објавено на 24 Октомври 2015, 03.41 часот.
Број на посети:3144Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
skazna-za-vilen "-Приказните живеат многу повеќе и од најстарите луѓе. Во нив и во сеќавањата продолжуваат да живеат...
Објавено на 24 Јануари 2015, 11.26 часот.
Број на посети:1094Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
zapricinite-na-ropstvoto "Гоце Делчев беше фанатичен подржувач на максимата дека ропството се должи, пред се, на робот и се...
Објавено на 30 Август 2014, 13.25 часот.
Број на посети:794Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
razlicni-vreminja-razlicni-sostojbi "У мое време немаше жени со брада" Петре Прличко
Објавено на 09 Мај 2014, 06.37 часот.
Број на посети:3512Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
razdelba-blaze-koneski Нам ни е дадено за ден да сакаме и пак на разделба тажни да бидеме, и пак си велиме: не заборавај...
Објавено на 09 Декември 2013, 21.16 часот.
Број на посети:1131Рејтинг:0Категорија:Култура
promocija-na-tvoreshtvoto-na-stojan-tarapuza Во понеделник 11.11.2013 година во Домот на Културата во Кочани се одржа промоција на трите тома...
Објавено на 12 Ноември 2013, 18.41 часот.
Број на посети:879Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
ilindenska-vapcarov ИЛИНДЕНСКА Вината не беше наша, таа кај друг се крие, и туѓи прсти тогаш стотонска вина сторија! Но,...
Објавено на 28 Јули 2013, 13.55 часот.
Број на посети:1906Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
prostalno-vapcarovПРОШТАЛНО Понекога ќе идам в твојот сон, к`о нечекан и далек гост... Ти не ме оставај на патот,...
Објавено на 28 Јули 2013, 13.34 часот.
Број на посети:969Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
goce-delcev-23072013 "Моралната револуција - револуцијата во умот, срцето и душата на еден ропски народ, е најголемата...
Објавено на 23 Јули 2013, 20.37 часот.
Број на посети:1209Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
ante-popovski-23072013 Атомите на елементот Македониум ги има во секој македонец и негова особина е да му дава на човекот...
Објавено на 26 Мај 2012, 09.06 часот.

Други интересни статии

Број на посети:1101Рејтинг:0Категорија:Култура
pretstavata-shumi-vo-delcevo Во петок 16.09.2016 година со почеток во 19.00 часот во кино салата во Делчево се одржа претставата...
Објавено на 17 Септември 2016, 08.57 часот.
Број на посети:1912Рејтинг:5Категорија:Религија
delcevo-vodici-2016 Делчево како општина на крајниот исток од Република Македонија на најдостоинтвен начин го одбележа...
Објавено на 19 Јануари 2016, 13.56 часот.
Број на посети:1718Рејтинг:0Категорија:Религија
najava-bogojavlenie-2016 Се е подготвено за овогодинешното одбележување на празникот Свето Богојавление-Водици во Делчево....
Објавено на 18 Јануари 2016, 11.40 часот.
Број на посети:795Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
citet-gjorche-petrov-rilski-kongres-1905"Mакедонскиот народ е самостоен народ кој има право на самостоен живот" и затоа "Tреба да се борат за...
Објавено на 10 Ноември 2015, 19.42 часот.
Број на посети:2276Рејтинг:5Категорија:Институции
izgradba-na-kanalizacija-vo-selo-virce Деновиве во село Вирче може да се забележи некоја чудна раздвиженост помеѓу жителите на селото....
Објавено на 10 Ноември 2015, 17.27 часот.
Број на посети:1138Рејтинг:5Категорија:Култура
najava-filmski-maraton-2015 -"Ставете ги на пауза турските серии и повелете релаксирајте се наредната недела во кино салата во...
Објавено на 09 Ноември 2015, 21.14 часот.
Број на посети:2524Рејтинг:0Категорија:Институции
gumena-brana-bregalnica Денеска случајните минувачи покрај кејот на реката Брегалница во центарот на Делчево имаа...
Објавено на 09 Ноември 2015, 19.29 часот.
Број на посети:970Рејтинг:0Категорија:Македонска бесмртност
citat-jane-sandanski-1Ние треба да го будиме сознанието кај македонските маси дека тие се самостоен народ, дека имаат право на...
Објавено на 24 Октомври 2015, 03.41 часот.
Број на посети:1896Рејтинг:4Категорија:Институции
ulici-zvegorska-reka-najava Утринава на фејсбук страната на Градоначалникот на Општина Делчево беше објавено видео со кое е...
Објавено на 27 Август 2015, 13.32 часот.
Број на посети:2897Рејтинг:5Категорија:Религија
osvetena-crkvata-sv-kliment-ohridski Денеска од страна на Неговото Високо Преосвештенство, Митрополитот Брегалнички Господин Илиарион беше...
Објавено на 18 Јули 2015, 08.44 часот.
loading...

Не лутајте по Интернет...Пронајдете ја вистинската информација...Следете не!!!

Baner delcevoGlobalOnline FB bel Baner delcevoGlobalOnline twitter bel Baner delcevoGlobalOnline YT bel Baner delcevoGlobalOnline Google bel Baner delcevoGlobalOnline linkedin bel

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#