irien mile_resize

Како што најавивме претходно во продолжение го пренесуваме интервјуто со бугарскиот карикатурист Ириен Трендафилов од Пловдив.

По форма интевјуто е комбинирано: Ред букви ред карикатури...Невообичаено но практично.

Уживајте....

 1.DelcevoGlobalOnline: Ваша омилена карикатура која со задоволство би ја споделиле со нашите читатели?

irien 01_resize

2.DelcevoGlobalOnline: Може да се живее од карикатура? Зошто?

-Со карикатура може да се живее, но ако ти е  хоби, а ти си вработен како банкер, брокер, архитект, стоматолог, директор итн. Севкупно, луѓе кои добиваат хонорари за својот труд се професионалци, а другите љубители.

3.DelcevoGlobalOnline: Омилена изрека, афоризам, поговорка.

3. Она што сам на себе можеш да си го направиш, ни ѓаволот не може да ти го направи.

4.DelcevoGlobalOnline: Без што не би тргнале на нудистичка плажа?

irien 4_resize

5.DelcevoGlobalOnline: А без што на пат околу светот?

irien 5_resize

6.DelcevoGlobalOnline: На пуст остров сте со Кетрин Ештон каква порака ќе ставите во шишето?

-Миле, чесно до сега Кетрин Ештон ми се губеше како име. Барав на GOOGLE и разбрав дека таа е лицето на европската дипломатија. Сега ми стана јасно зошто Јанукович се откажа од ЕУ.  Во шишето ќе оставам белешка – „Спијте спокојно деца – гледајте без страв телевизија, тетка Ви Кетрин е со мене на пуст остров“

7.DelcevoGlobalOnline: Верувате ли дека еден ден сите плажи ќе бидат нудистички?

-Без разлика дали има криза или не, многу луѓе одат на море. Ќе заштедат по некој лев и веднаш на море.... Последно за кое си мислат е да си купат костими за капење-криза. Полно е со девојчиња облечени во монокини. А други немаат пари ни за толку – сиромаштија. Како што  ја гледам глобалната тенденција на кризата е сите плажи да станат нудистички.

8.DelcevoGlobalOnline: Верувате ли во љубов на прв поглед?

irien 10_resize

9.DelcevoGlobalOnline: Што е за вас Фејсбук?

irien 12_bonus_resize

10.DelcevoGlobalOnline: Можат ли двајца балканци да оформат три партии?

irien 13_bonus_resize

11.DelcevoGlobalOnline: Што би му подметнале на Берлускони секс бомба или сомнителна вијагра?

irien 14_resize

12.DelcevoGlobalOnline: Ева со смоквин лист или танга?

-Смоквин лист – се некогаш ќе дојде есен и ќе падне. Важно е есента на Адам да дојде покасно.

13.DelcevoGlobalOnline: Кое  животно наместо змијата би ставиле помеѓу Адам и Ева?

irien 17_resize

14.DelcevoGlobalOnline: Што мислите, што пиел Галилео почуствувал дела земјата се врти?

irien 18_resize

15.DelcevoGlobalOnline: Што мислите, дали стапот од Рајот излегол?

irien 20_resize

16.DelcevoGlobalOnline: Има ли живот после судбоносното “да“?

irien 21_resize

17.DelcevoGlobalOnline: Може ли човек да се заљуби во сопствената жена?

irien 22_resize

18.DelcevoGlobalOnline: Омилена брачна должност?

irien 23_resize

19.DelcevoGlobalOnline: Улица или галерија со Ваше име?

 -Галерија со моето на крстосницата на улиците „Пикасо“ и „ Салвадо Дали“ на плоштад „Леонардо да  Винчи“

20.DelcevoGlobalOnline: Екологијата има чудна смисла за хумор кога станува збор за нејзино почитување...?

ekokarikatura resize

21.DelcevoGlobalOnline: Нобелова награда за карикатура и со кого би ја поделиле?

-За поделби не смее да стане збор – Мордиљо! А од балканските, карикатурист- Ото Рејзингер

22.DelcevoGlobalOnline: Оптимален број на јавни куќи по глава на жител?

-Три куќи на човек – за жената, за бабата (жената на сопругата) и за љубовницата.

23.DelcevoGlobalOnline: Омилен дел од женското тело кога цртате еротски карикатури?

-Задникот–треба да биде како двете земјини полутопки. Кога го прегрнеш да го имаш чуството дека целиот свет е во твоите раце.

24.DelcevoGlobalOnline: Што работите кога ништо не работите?

-Ќе одговорам како мечо Пух – понекогаш седам и размислуваm, а понекогаш едноставно си седам....

25.DelcevoGlobalOnline: Дали ќе се подобри квалитетот на образованието ако сексуалнот воспитување стане обавезен предмет?

-Ако се воведе задолжително сексуално образование , учениците ќе започнат да му подкажуваат на учителот по ово ј предмет за да му ги пополнат белите дамки во меморијата. Но секогаш ќе се со завршени домашни работи.

26 DelcevoGlobalOnline: Кога би имале временска машина во кое време би ги вратиле пратениците?

-Скоро бев во Лондон и случајно го посетив музејот на карикатурата. Таму на цел ѕид беш прикажана графика за развојот на карикатурата. Од информацијата ми стана јасно дека првата карикатура е создадена 1700 година. Така да со временска машина искам да се вратам во 1699 и јас да ја направам првата карикатура.

27.DelcevoGlobalOnline: Има ли Рај на земјата?

-Има се разбира – убава маса во друштво на балкански хумористи.

28.DelcevoGlobalOnline: Омилен ден во неделата. Зошто?

-Сабота–после неа доаѓа недела – уште еден празничен ден.

29. DelcevoGlobalOnline: Верувате ли дека кучето му е најдобар пријател на човекот?

irien 23_bonus_resize

30.DelcevoGlobalOnline: Верувате ли дека еден ден и политичарите ќе почнат да буричкаат по контењерите?

irien 25_bonus_resize

Прашањата за интервјуто ги подготви нашиот дежурен афористичар.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Интервју - Културни работници