facebook round_1     like 1     google plus_logo_1     google plus_pages-logo_1     twitter round_logo_1     youtube logo_1     pinterest logo_1     rss logo_1

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#
loading...
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 


Во организација на ИЦТМ Национален комитет на Република Македонија со подршка на Министерството за култура на РМ и Националната комисија на УНЕСКО а по по повод одбележување на 10 годишнината од донесувањето на Конвенцијата за нематеријално културно наследство на УНЕСКО, во петок 25.10.2013 година на големата сцена во Националната установа Македонски народен театар ке се одржи Концерт за претставување на елементи од изведувачките уметности на нематеријалното културно наследство на земјите во регионот на Југоисточна Европа кои имаат впишано свои нематеријални културни добра на листата на УНЕСКО.

Во рамки на овој особено значаен културен настан на национално и интернационално ниво свој настап ке имаат и членовите на ЗФГ Копачка од с.Драмче, Општина Делчево со претставување на соборското оро "Копачка" во изворна и автентична форма онака како се играло од памтивек на просторот на селото Драмче и регионот околу планината Влаина.

Ова познато во меѓународни рамки оро во 2010 година беше аплицирано за заштита како нематеријално добро на национално ниво преку Министерството за култура на РМ, за од 2011 година да биде аплицирано во УНЕСКО за вклучување во светската репрезентативна листа на нематеријални културни добра од светско цивилизациско значење.

Самиот овој настап е огромен успех и чест за пијанечкиот фолклор, чиј што бисер е токму орото Копачка изведено од страна на самите жители од село Драмче, во изворна автентична форма, онака како што било играно на селските собори со векови пред сегашните генерации. Овој особено важен и исклучително значаен момент како за нашата општина така и за Република Македонија во целост, е само логично продолжување на влијанието на пијанечкиот фолклор врз целокупниот македонски идентитет и постоење, изразен преку фолклорот кој се родил од дамнина на овој простор и продолжува да егзистира во својата изворна форма и ден денеска преку духот, телото, карактерот и постоењето на драмчанските горостаси под чиј што чекор и ден денес се крева и се тресе земјата.

Блесокот во очите на малите-обични луѓе кои од секогаш пркоселе со својата скромност на било какви налети на загрозување на нивното постоење, останал прикован за дабјето на драмчанскиот рид кој бил центар на целиот регион околу планината Влаина од времето на првите стожери кои никнале од плодот на љубовта кон животот на генерациите кои живееле на овој простор. Овој блесок налик на душата на овој народ е светла искра која преку нишките на Копачката се пренесува од колено на колено, со првото занишување на дотраените појаси кои ја крепат снагата на играорците.

Се чини дека навидум егзистенцијата на овој народ на овој простор е исконски поврзан со ритамот на тапаните за Копачката, со Ситното, Шетаницата, Префрлачката....Постои народно кажување дека дете кога се роди во Драмче прво учи да игра Копачка а потоа проодува. Оттука се чини дека се додека се игра орото Копачка во Драмче се дотаму нашиот народ ке може да каже: Да, ние сме различни, посебни, со свој карактер, идентитет различен од сите други, со своја оригиналност и диференцијално постоење...Се додека ечи Копачката во својот бескраен поход кон вечноста се дотаму нашиот македонец ке има дух во себе за исполнување на својата судбина.

Духот на Копачката е дух на Пијанец-дух на македонецот...

Оваа приказна продолжува да се раскажува и понатаму...

 

 

Овој значаен настап на Копачката во Скопје се реализира со финансиска подршка на Градоначалникот на Општина Делчево и општинската администрација која е вклучена како подршка на целиот процес за афирмација на орото Копачка во национални и светки рамки.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Локални актуелности - Култура

Последни актуелни вести

Број на посети:1147Рејтинг:0Категорија:Култура
pretstavata-shumi-vo-delcevo Во петок 16.09.2016 година со почеток во 19.00 часот во кино салата во Делчево се одржа претставата "Шуми" по текст на рускиот писател Александар Николаевиќ Островски, во режија на Драгана Таневска.   Оваа...
Објавено на 17 Септември 2016, 08.57 часот.
Број на посети:1949Рејтинг:5Категорија:Религија
delcevo-vodici-2016 Делчево како општина на крајниот исток од Република Македонија на најдостоинтвен начин го одбележа денот на светото Богојавление-Водици. Граѓаните во Делчево масовно уште во раните утрински часови ги посетуваа црквите во...
Објавено на 19 Јануари 2016, 13.56 часот.
Број на посети:1757Рејтинг:0Категорија:Религија
najava-bogojavlenie-2016 Се е подготвено за овогодинешното одбележување на празникот Свето Богојавление-Водици во Делчево. Традиционално како и секоја година, и оваа 2016 година Светиот крст ќе се фрла во водите на река Брегалница од мостот во...
Објавено на 18 Јануари 2016, 11.40 часот.
Број на посети:2311Рејтинг:5Категорија:Институции
izgradba-na-kanalizacija-vo-selo-virce Деновиве во село Вирче може да се забележи некоја чудна раздвиженост помеѓу жителите на селото. Љубопитни, стрпливи и длабоки погледи на сите страни, делење на мислења, сугестии, по некоја расправија, дофрлање на...
Објавено на 10 Ноември 2015, 17.27 часот.
Број на посети:1176Рејтинг:5Категорија:Култура
najava-filmski-maraton-2015 -"Ставете ги на пауза турските серии и повелете релаксирајте се наредната недела во кино салата во Делчево." Вака гласи поканата на Центарот за култура Н.Ј.Вапцаров во Делчево кои во кино салата во Делчево организираат...
Објавено на 09 Ноември 2015, 21.14 часот.

Поврзани статии

Број на посети:2084Рејтинг:5Категорија:Култура
nastap-kopacka-mnt-skopje-video Забележетe како со грмнувањето на тапаните публиката се раздвижува нанапред кон сцената...Се палат...
Објавено на 30 Октомври 2013, 06.27 часот.
Број на посети:1246Рејтинг:0Категорија:Култура
kopackata-vo-mnt-2013 Ако убавината се мери со воздишките, извиците на воодушевување и громогласноста на аплаузот тогаш во...
Објавено на 27 Октомври 2013, 09.38 часот.
Број на посети:358Рејтинг:5Категорија:Култура
-q-2012q- Во издание на ЗФГ КОПАЧКА с.Драмче, Делчево публикуван е новиот каталог на фолклорната група...
Објавено на 11 Април 2013, 12.42 часот.
Број на посети:260Рејтинг:0Категорија:Култура
2013-04-10-23-28-17 Во четврток 11.04.2013 година во просториите на ООУ Ванчо Прќе ке се одржи годишното собрание на ЗФГ...
Објавено на 10 Април 2013, 23.21 часот.
Број на посети:585Рејтинг:0Категорија:Култура
2013-01-21-20-30-53 Изведбата на Ситното и Копачката од страна на фолклорната група Копачка од село Драмче, на карневалот...
Објавено на 21 Јануари 2013, 20.24 часот.
loading...

Не лутајте по Интернет...Пронајдете ја вистинската информација...Следете не!!!

Baner delcevoGlobalOnline FB bel Baner delcevoGlobalOnline twitter bel Baner delcevoGlobalOnline YT bel Baner delcevoGlobalOnline Google bel Baner delcevoGlobalOnline linkedin bel

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#