facebook round_1     like 1     google plus_logo_1     google plus_pages-logo_1     twitter round_logo_1     youtube logo_1     pinterest logo_1     rss logo_1

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#
loading...

Александар Чотриќ

АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЌ-БИОГРАФИЈА-

Александар ЧОТРИЌ е роден на  25. септември 1966. година во Лозница.

Од 1984. године објавува афоризми во НИН, "Политика", "Вечерни новости", "Денес", "Литературен збор", "Студент", „Младински новини“, НОН, "Дуги", „Став“, "Белградски новини", "Време", „Јеж", „Младост“ „Македонски остен“, „Остен“ и други весници и списанија.

Хумористичко-сатирични приказни пишува од  2003. година.

Чотриќ во „Српски збор„ од 1992. до 2005.година редовно ја пишуваше колумната “Петта колона” на две новинарски страници. Не престануваше да пишува ниту за режимските притисоци, репресии и војни. Во “Петта колона” објави преку шеесет илјади афоризми и сатирични коментари. Реткост е во српското новинарство една колумна да трае 13 години. Афоризмите од оваа рубрика се пренесувани во белградската “Наша борба”, новосадскиот “Маѓар со”, скопски “Остен”, сплитски “Ферал”, бањалучки “Репортер”, загрепскиот “Денес”, сараевската “Недела” и во други весници на просторите на бившите југословенски држави.

cotric

Чотриќ ги има објавено следните книги афоризми:

- "Ќе ви дадеме ние демократија" (Књижевна омладина Србије, 1993, второ издание Српска реч, 1995);

- "Петта колона" (Српска реч, 1997);

- "Недозволени мисли" (Српска реч, 2000 );

- „Кратки резови“ (Српска реч, 2004);

- „Афоризми“ (Алма, 2007);

- „Изабрани афоризми“ – „Избрани афоризми” (2007)  у Македонији;

- „Брзи резови“ – „Incizii rapide“ (2007) у Румунији;

- „Гола вистина“ (Аурора, 2008);

- „Афоризми“ (библиофилско издање 2008);

- „Пострежимски мисли“ (изабрани афоризми) (Плато, 2008);

- „Детска работа“ (афоризми за децу) („Аурора“, 2010); 

- „Своеглава книга“ (афоризми за децу) („Аурора“, 2010);

- „Црна книга“ - “Czarna ksiega” (2011) у Пољској;

- „Афоризми за деца“ - „Aforizmi za otroke“ (2011) во Словенији;

- „Помрднување на паметта“ (Агора, 2012)

Александар Чотрић е коавтор на книга со м-р Радован Калабиќ „Споменица на Дража“ (издание на авторот, 1995. и 1997) и Милен Поповиќ „Собрани во расејување“ („Српска реч”, 2002).Во 2012 година ја објави публицистичка книга „Во чест на витезот на српската емиграција“ („Алма“).

Книгата хумористично-сатирични приказни „Обележени приказни“ („Аурора“) Александар Чотрић ја објави во 2006, „Приказни пред будење“ („Алма“) 2007, и „Причинување“ („Вук“) 2011.

Во 2007 година ја објави книгата анегдоти „Така зборуваше Вук“ („Алма“), и 2011. „Вуковата азбука“ („Аурора“).

Чотриќ ги има подготвено следните антологии и зборници:

-„Патец“, антологија на српскиот афоризам за деца, Завод за уџбенике, Београд, 2012.

-„Дриблинг на духот“, зборник афоризми за спортот, Беоштампа, Београд, 2012.

Александар Чотриќ е добитник  на следните признанијата:  

 - "Радоје Домановиќ" за најбра книга афоризми (1993) и за сатирични приказни (2004); 

- „Златна кацига“ за афоризми (1994), за приказна (2009) и „Витез од Чарапанија - сер Харди“ (2007) на меѓународниот фестивал за хумор и сатираво Крушевац; 

- „Живојин Павловиќ Жикишон“ (1993); 

- "Драгиша Кашиковиќ" (1995);

 - Годишње награде сатиричног листа "Ошишани јеж" „Браќа Ормаи“ (2003.);

- "Вибове награда" на весникот „Политика“ (2003); 

- награде „Јован Хаџи-Костиќ“ „Вечерни новости“ (2006); 

- награде „Excellence Award” на Меќународном фестивал „Златна јаболка“ воРоманија (2007); 

- награда за најдобра приказна на Фестивалотна црногорскиот хумор, сатира и карикатура, воДаниловград (2007); 

- награде „Стеван Сремац“ за приче и афоризме (2007, 2008 и 2009); 

- „Миливоје Илиќ“, (2006, 2007 и 2008);  

- „Чивијаде“ – (втора награда), за сатиричнаприказна во Шабац (2007) и (2011); 

- Први награди на Фестивалот за хумор и сатрира „Милован Илиќ Миминамакс“ во Нови Сад (2008); 

- „Златна значка“ Културно-просветната заедница на Србија (2008); 

- „Златна плакета“ за афоризма на Фестивалотна афоризмот и карикатураво Струмица (Македонија) (2009); 

- „Златни круг“ Културно-просветната заедница на Белград (2009);

- Прва награда на Конкурсотза еколошко-туристички афоризмиво Чајетини (2009);

- Награда „Ѓорѓе  Фишер“, Секције на хумористи и  сатиричари на   Друштвото на књижевници на Војводина  (2009);

- Прва награда  за афоризам на Међународниот  фестивал на хуморот и сатирата „Куцурски клип“ во Куцури, општина Врбас (2009);

- Прва награда за афоризам на Конкурсотво Качарево, општина Панчево (2010);

- Награда за афоризам и приказна на Конкурсот за  хумор и сатиравоМркоњиќ Град (2010);

- „Најдобар жив сатиричар во Србија“ (заедно соАлександар Баљак), според гласовите на писателите на хумор и сатора од регионот  (2010);

- Награда „Носорог прв ред“, на меѓународниот часопис  за хумор и сатира „Носорог“ од Бањалуке (2011);

- Награда на жирито на детска критика „Доситеево перо“ (2011);

- Награда  на „Фондација Наџи Наман“ („Naji Naaman“) во Либан (2011);

- Награда „Жикишон“ у Параќин, (2012);

- Награда „Алеко“ на град Свиштов и часопис „Стршел“ на меѓународниот конкурс за приказна во Бугарија (2012);

- Голема плакета на Меѓународниот фестивал за хумор и сатира во „Бијелина 2012“

Чотриќ е член  на Здружението на писатели на Србија. Секретар е на Секцијата на сатиричари на ЗПС.

Еден е од основачите на Фондот „Радое Домановиќ“и претседател на собранието на Фондот.

Припадник е на Белградскиот афористичарски круг (БАК) и член на Управниот одбор на ова здружение.

Беше претседател на Управниот одбор на Радио-Телевизија Студио Б, член на Градската влада на Белград и Заменик министер за дијаспора во владата на Србија.

 Дипломиран правник.

Пратеник во Собранието на Србија во својот четрврти мандат.

Живее и работи во Белград.


 

Александар Чотриќ


Александар Чотриќ 04.05.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

Aleksandar Cotric

Не само што се одлеваат мозоци, туку од тука бегаат и глупавите.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Александар Чотриќ 03.05.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

Aleksandar Cotric

Невкусно е да ви раскажуваам што сé морам да проголтам.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Александар Чотриќ 02.05.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

Aleksandar Cotric

Тие се подготвени да го бранат Косово.

Само покажете им на кој стадион.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Александар Чотриќ 20.01.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

Aleksandar Cotric

Во Србије сé подоцна се оди во пензија.

За да им се даде шанса на луѓето до 65 година да најдат работа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Александар Чотриќ 17.01.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

Aleksandar Cotric

Не прашувајте што може државата

да направи за вас? Не може ништо!

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Александар Чотриќ 10.12.2013
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

Aleksandar Cotric

Тие не се лажни патриоти.

Искрено работат против интересите на својот народ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Почеток
Пред
1


Страница 1 од 5

Последни објави во "E-aforistiqa"

Број на посети:971Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
veljko-rajkovic-21052014 Да не беше војната немаше да преживеам. За жал, загинаа двајцата жиранти.
Објавено на 21 Мај 2014, 11.54 часот.
Број на посети:1066Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
tolevski-06052014 Страв ме фаќа за иднината на децата. Одлични ученици се.
Објавено на 06 Мај 2014, 20.19 часот.
Број на посети:550Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-06-05-14 Не гиневме бадијала. Соседите се радуваа.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.06 часот.
Број на посети:594Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-05-05-14 Ги нервира тоа што не ни можат ништо.   Затоа вака не шутираат и газат.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.05 часот.
Број на посети:563Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-04-05-14 Одлично соработуваме со окупаторот.   Кога ни ја вртеа шијата, ние ја вртиме главата.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.04 часот.
Број на посети:572Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-03-05-14 Ги сменија крадците на власт.   И им покажаa како се работи.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.03 часот.
Број на посети:654Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-02-05-14 Кога револуционерите добија крила, народниот имот доби нозе.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.00 часот.
Број на посети:557Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-060514 Нема да штедиме на храна. Макар да јадеме само еднаш дневно.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.56 часот.
Број на посети:562Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-050514 Сé отиде во мајчината. Ете, каде ни е татковината.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.55 часот.
Број на посети:624Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-040514 Каде ние ќе се вратиме на природата, тука трева не расте.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.52 часот.

Последни објави во "E-aforistiqa"

Број на посети:971Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
veljko-rajkovic-21052014 Да не беше војната немаше да преживеам. За жал, загинаа двајцата жиранти.
Објавено на 21 Мај 2014, 11.54 часот.
Број на посети:1066Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
tolevski-06052014 Страв ме фаќа за иднината на децата. Одлични ученици се.
Објавено на 06 Мај 2014, 20.19 часот.
Број на посети:550Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-06-05-14 Не гиневме бадијала. Соседите се радуваа.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.06 часот.
Број на посети:594Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-05-05-14 Ги нервира тоа што не ни можат ништо.   Затоа вака не шутираат и газат.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.05 часот.
Број на посети:563Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-04-05-14 Одлично соработуваме со окупаторот.   Кога ни ја вртеа шијата, ние ја вртиме главата.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.04 часот.
Број на посети:572Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-03-05-14 Ги сменија крадците на власт.   И им покажаa како се работи.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.03 часот.
Број на посети:654Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-02-05-14 Кога револуционерите добија крила, народниот имот доби нозе.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.00 часот.
Број на посети:557Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-060514 Нема да штедиме на храна. Макар да јадеме само еднаш дневно.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.56 часот.
Број на посети:562Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-050514 Сé отиде во мајчината. Ете, каде ни е татковината.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.55 часот.
Број на посети:624Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-040514 Каде ние ќе се вратиме на природата, тука трева не расте.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.52 часот.
loading...

Не лутајте по Интернет...Пронајдете ја вистинската информација...Следете не!!!

Baner delcevoGlobalOnline FB bel Baner delcevoGlobalOnline twitter bel Baner delcevoGlobalOnline YT bel Baner delcevoGlobalOnline Google bel Baner delcevoGlobalOnline linkedin bel

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#