facebook round_1     like 1     google plus_logo_1     google plus_pages-logo_1     twitter round_logo_1     youtube logo_1     pinterest logo_1     rss logo_1

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#
loading...

НАШИ ПРИЈАТЕЛИ

 

 

Колумни и други наши писанија

НАПОМЕНА:

Информациите и текстовите на оваа страна се авторско дело на нивните автори, и не го претставуваат мислењето како и уредувачката политика на овој веб портал. Содржината и значењето на текстовите се лична одговорност на нивните автори, при што тие лично одговараат за нивниот ефект во рамки на правната регулатива во Р.Мaкедонија. 

Под месечевите зраци збрани, растреперени од виорот на времето, Вапцаровите чувства испишани на обично парче хартија а толку значајни и бодри, те тераат да си размислиш за твоите дела кои сега се мали, исто како неговите тогаш, а сега неговите се исто толку големи колку што ќе бидат твоите после години ако ги правиш со исто толку љубов.

Ѕидови на својот пат секој има, ама Вапцаровите беа најдебели, камењата од кои беа ѕидани беа политичките престројства во неговото време, а калта која беше меѓу нив, беше леплива од испреплетеноста на вистината со она што се посакуваше да се направи и против него и против сите останати.

Изобилство од зборови кои нудат пространство од своина, докази за она што било, она што сме биле, она што сме, а она што ќе бидеме- незнаеме.

Истрасирана патека, изгазена трева на минатото, сокриени мисли а толку искрени, како никогаш точни, кои нудат надеж ..

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Повеќе...

Локални актуелности - Колумни и други наши писанија

altХит, што беше тоа? За мојов животен век, релативно краток, анализирајки го периодов кој поминал, со сите негови белези, личности, настани-битни и помалку битни од оние најбитни, таму некаде далеку назад се сеќавам како оние кои носеа високи потпетици додека јас носев кондури број 32 кубеа коси на убави момци со уште подобри гласови, додека совршено измоделирани рефрени зуеја на сите страни, и секоја чест за оние кои знаеја да слушаат. Но што се смени? Уф и тоа многу се смени. Сега јас носам високи потпетици и сакам да слушнам добра песна со кириличен фонд, ова де, на македонски. Но нема! Што да слушнам? Вештици, манекенки, милионери, мафијаши, министри, дади? Што е следно што ќе проба да ме убие,онака да ми ја дирне душата и да ме „осреќи“ во музичка смила.

Горенаведениве „функции“ се само дел од мотивите кои ги црпат нашите “композитори“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Повеќе...

Локални актуелности - Колумни и други наши писанија

Бели мугри е збирка поезија од Кочо Рацин, објавена во 1939 година во Самобор близу Загреб. Таа е трета стихозбирка објавена на македонски јазик по стихозбирките на Венко Марковски, „Народни бигори“ и „Огинот“, објавени во 1938 година.

Стихозбирката е испечатена на 25 ноември во печатницата на Драгутин Шпулер во 4.000 примероци. Според вообичаената комунистичка практика, насловот е испечатен со црвени букви, а поради опасноста да се дознае идентитетот на авторот, Коста Солев ја објавува под псевдонимот „К. Рацин“.

Црвен наслов на корицата, а над него името К.Рацин. Импресивен симболичен наслов што означува премин од темнината, од тешкото ропство што го носеше неговиот народ кон светлината на денот што се раѓа, чекорење кон новиот ден на деновите.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Повеќе...

Локални актуелности - Колумни и други наши писанија

Парите како основен платежен систем еволуирале пред неколку векови. Сите економски системи во светот - социјализмот, комунизмот, фашизмот, па дури и да ја надминале слободната иницијатива  - овековечат социјалната еволуција, национализам и расизам,примарно  сe базирани на економски разлики.Во фундаменталната дефиниција на слободната и отворена пазарна економија стои дека се додека еден општествен систем користи пари или методологија на  размена на стоки, луѓето и нациите ќе се обидуваат да го задржат економскиот натпреварувачки дух, за напредок на целокупното општество во целост, движејки се кон прогрес и позитивни промени. Ние денеска сè уште ги користиме  истите овие застарени методи.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Повеќе...

Локални актуелности - Колумни и други наши писанија

Во плодниот научен и литературен опус на академик Блаже Конески, посебно место зазема и неговата антологија на македонската народна лирика, насловена како “Блажена гора зелена”. Оваа антологија за првпат е издадена во 1945, практично по ослободувањето, но под наслов “Збирка на македонски народни песни”.По две години, поради голем интерес, кој во тоа време е несомнен заради малиот број издадени и печатени книги, се појави и второто издание. Во малку скратен вид таа била преведена и издадена на хрватски/српски (тогашен српско-хрватски) јазик, во превод на Јуре Каштелан*. Дел од овој превод послужил и како избор за антологијата на македонската лирска песна издадена во Оксфорд 1978 година, во превод на Ендрју Харви и Ен Пенингтон**.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Повеќе...

Локални актуелности - Колумни и други наши писанија

altКако и секое делчевско утро се будам по навика со отварање на очите најпрво како е редот, лево па десно. Ова утро ми се чини плафонот некако повисок од претходно. Отпосле забележувам дека сум паднат од креветот и лежам на подат, се чуствувам поинаку, во топ форма сум.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Повеќе...

Локални актуелности - Колумни и други наши писанија

altЗамелоушен од вревата на градскиот трамвај, ја поминувам улицата, од сите страни внимавајки да не ме стропа некоја лека кола (модерно автомобил) од безбројните што ги има низ градов. Река велосипедисти ми се уфрлаат у кадар во моментот штом си јa само дури замислив велосипедската патека.Чекајки да поминат овие млади спортисти-професионалци, еве ти еден безначаен рекреативец по нив со мопед кај каска по, со жолта линија обележаниот асфалт.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Повеќе...

Локални актуелности - Колумни и други наши писанија

Страница 2 од 2

2
Следно
Крај

Други актуелности

Број на посети:900Рејтинг:0Категорија:Забава
tonijaa-crazy-kicks Се сеќавате на момчето од џунглата во филмот Онг Бак? Во следното видео погледнете серија на негови...
Објавено на 29 Јуни 2015, 18.39 часот.
Број на посети:1238Рејтинг:0Категорија:Институции
koncert-najava-2015  Поглед кон еден поинаков свет.... Свет гледан низ призмата на квалитетната македонска...
Објавено на 28 Јуни 2015, 21.23 часот.
Број на посети:8844Рејтинг:0Категорија:Занимливости
nebesnasvetlina-nad-makedonskoto-zname Денеска за време на граѓанскиот собир за подршка на македонските безбедносни сили во Делчево се случи...
Објавено на 12 Мај 2015, 20.27 часот.
Број на посети:899Рејтинг:0Категорија:Спорт и рекреација
mars-petlec-2014 Во сабота 20.11.2014 година во село Русиново, Беровско се одбележаа 108 години од смртта на првиот...
Објавено на 21 Декември 2014, 10.02 часот.
Број на посети:1106Рејтинг:0Категорија:Култура
verka-vo-delcevo-promocija-2014 Музичкиот бренд ВЕРКА или WERK.A (како што го нарекуваат последниот свој албум) вечерва сабота...
Објавено на 01 Ноември 2014, 10.20 часот.
Број на посети:1281Рејтинг:0Категорија:Институции
pocetok-proekt-ipa-2 Денеска на свечена прес конференција официјално беше означен почетокот на реализацијата на...
Објавено на 16 Октомври 2014, 11.02 часот.
Број на посети:1354Рејтинг:0Категорија:Култура
posle-zivotot-pak-zivot За неполни две недели ќе се наполнат 4 години од последниот настап на легендата на македонската...
Објавено на 10 Октомври 2014, 17.23 часот.
Број на посети:1517Рејтинг:0Категорија:Култура
niz-ochite-na-karikaturistot На интернет случајно налетавме на една фотографија за која мислиме дека најсоодветно ја отсликува...
Објавено на 29 Септември 2014, 08.01 часот.
Број на посети:1314Рејтинг:0Категорија:Култура
nagradenite-aforizmi-na-vasil-tolevski-2014 Како увертира на овој текст наменет за претставување на наградените афоризми на Васил Толевски со...
Објавено на 26 Септември 2014, 06.31 часот.
Број на посети:1288Рејтинг:0Категорија:Култура
nagradeni-karikaturi-2014 Во продолжение  Ви ги претставуваме наградените карикатури на овогодинешниот трет по ред...
Објавено на 24 Септември 2014, 17.46 часот.
Број на посети:2233Рејтинг:0Категорија:Култура
pijanecki-denovi-na-slivata-najava-2014 Во петок и сабота 26-ти и 27-ми овој месец Општина Делчево по втор пат ќе биде организатор на...
Објавено на 24 Септември 2014, 10.48 часот.
Број на посети:1530Рејтинг:0Категорија:Култура
internacionalen-festival-na-karikatura-i-aforizam-vo-delcevo-2014 Како увертира на централниот настан на манифестацијата “Пијанечки денови на сливата 2014” во петок...
Објавено на 24 Септември 2014, 10.47 часот.
Број на посети:1379Рејтинг:0Категорија:Култура
povik-pijanecki-denovi-na-slivat-2014 ЈАВЕН ПОВИК за пријавување учесници во манифестацијата „Пијанечки денови на сливата...
Објавено на 24 Септември 2014, 09.33 часот.
Број на посети:902Рејтинг:0Категорија:Култура
kamerna-muzika-koncert-septemvri-2014 Минатата недела во Делчево се одржа еден можеби незабележан настан од страна на пошироката делчевска...
Објавено на 24 Септември 2014, 06.47 часот.
Број на посети:891Рејтинг:0Категорија:Култура
svetski-mizicari-vo-delcevo Како дел на овогодинешната меѓународна манифестација "Пијанечко-Малешевска свадба 2014" од...
Објавено на 09 Септември 2014, 15.45 часот.
Број на посети:1889Рејтинг:0Категорија:Култура
moderni-tanci-i-balet-2014 Во петок 05.09.2014 година во салата во Спомен домот АСНОМ во Делчево се одржа меѓународниот...
Објавено на 07 Септември 2014, 15.28 часот.
Број на посети:808Рејтинг:0Категорија:Култура
samoubistvo-na-osamenosta-2014  Критичка паралела за опстојување на ограничено македонско секојдневие  во границите на ова...
Објавено на 07 Септември 2014, 10.38 часот.
Број на посети:995Рејтинг:0Категорија:Култура
pokana-pijanechko-maleshevska-svadba Градоначалникот на Општина Делчево г-дин Дарко Шехтански преку својата фејсбук страна упати отворена...
Објавено на 04 Септември 2014, 14.02 часот.
Број на посети:1848Рејтинг:0Категорија:Демократски процеси
dokazi-gradonacalnik-demant-televizija Во продолжение на статијава ја пренесуваме целосната прес конференција на Градоначалникот на Општина...
Објавено на 25 Август 2014, 15.28 часот.
Број на посети:1437Рејтинг:0Категорија:Демократски процеси
klevetite-i-lagite-na-edna-novinarka-od-delchevo И покрај високото ниво на толеранција на Градоначалникот, клеветите, лагите и манипулациите...
Објавено на 25 Август 2014, 14.43 часот.
Број на посети:2917Рејтинг:0Категорија:Култура
feljton-analiza-2014-1 Вовед Делчево како општина со мала населеност на население во однос на својата површина, се вбрoјава...
Објавено на 12 Август 2014, 13.07 часот.
Број на посети:1373Рејтинг:0Категорија:Култура
koj-veli-deka-vo-delchevo-nema-zabava  Пост едиториал: Текстот е посветен на јубилејот на 20 годишнината од востановувањето на...
Објавено на 09 Август 2014, 08.06 часот.
Број на посети:2269Рејтинг:0Категорија:Култура
report-o-zora-2014 Танцот на телото и гестикулацијата е најстара човечка форма на комуникација. Интересна можност за...
Објавено на 04 Август 2014, 14.08 часот.
Број на посети:1331Рејтинг:0Категорија:Култура
interview-o-zora-2014-2 5.DelcevoGlobalOnline:Колку чини билетот за вас како организатори на фестивалов, кој им го плаќате на...
Објавено на 02 Август 2014, 07.19 часот.
Број на посети:2435Рејтинг:0Категорија:Култура
interview-o-zora-2014-1 Понекогаш еволуцијата на човекот скока неколку генерации понапред од вообичаеното. Независно што...
Објавено на 01 Август 2014, 06.02 часот.
Број на посети:1204Рејтинг:0Категорија:Култура
o-zora-2014-promo-video-nb-1  Промотивно видео за фестивалот "△O-ZORA 2014"  
Објавено на 28 Јули 2014, 18.12 часот.
Број на посети:1239Рејтинг:0Категорија:Култура
do-zora-2014-plakat1 Со цел за подршка на организаторите на овогодинешниот "△O - Зора 2014"-фестивал на електронска...
Објавено на 28 Јули 2014, 16.55 часот.
loading...

Не лутајте по Интернет...Пронајдете ја вистинската информација...Следете не!!!

Baner delcevoGlobalOnline FB bel Baner delcevoGlobalOnline twitter bel Baner delcevoGlobalOnline YT bel Baner delcevoGlobalOnline Google bel Baner delcevoGlobalOnline linkedin bel

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#